Over ons

In 1995 vormde een aantal enthousiaste leden van de Hervormde Gemeente in Zoutelande onder de naam Willebrordensemble*) een zanggroep met als dirigent René Molenaar, de organist van de gemeente. Van tijd tot tijd zong deze groep in speciale kerkdiensten. Later waren Wout Bosschaat en Elena Berdnikova er dirigent.

In de loop der jaren heeft het ensemble zich ontwikkeld van een klein kerkkoor tot een koor met een breed repertoire, van kerkelijke tot profane en van renaissance tot hedendaagse vocale muziek.  Toch loopt er in tweeërlei opzicht nog een lijn naar de (nu) Protestantse Gemeente Zoutelande: de  historische Catharinakerk is de sfeervolle repetitieruimte van het koor en op hoogtijdagen wordt medewerking verleend aan de kerkdiensten.

Op dit moment bestaat het Willebrordensemble uit vijf sopranen, vijf alten, drie tenoren en drie bassen. Er wordt wekelijks gerepeteerd op woensdagavond van 19.45 tot 22.00 uur in de Catharinakerk te Zoutelande. Het resultaat van de repetities is onder ander te horen op het jaarlijks themaconcert in de maand mei of juni en op het kerstconcert. Ook zingt het Willebrordensemble op festivals zoals het jaarlijks Volkorenfestival te Middelburg.willebrordensemble-012

*) De Willibrordusput werd in Zoutelande gebouwd op de plaats waar Willibrord een kruis op de grond zou hebben getekend, waarna er zoet water opwelde. Volgens de legende zou de put geneeskrachtig water hebben geleverd, maar het water was brak en hooguit geschikt om de stoep te schrobben. De oorspronkelijke put verdween met de verzwaring van de zeedijk in 1958. Om de geschiedenis niet verloren te laten gaan bouwde men in de jaren 80 onder aan de dijk, naar oude afbeeldingen, een nieuwe put.

Advertentie