Terugblik

september 2013: weekend in Kassel met “1953”

willebrordensemble-013

Van 20-22 september 2013 is het Willebrordensemble de uitdaging aangegaan en naar Kassel getrokken om deel te nemen aan de uitvoering van “1953”. Een compositie van Johan de Wit, gespeeld door het schoolorkest van de Waldorfer Vrije School en gezongen door twee Nederlandse koren. Het Kasseler orkest heeft begin februari de reis naar Zeeland gemaakt om het stuk twee maal uit te voeren in het gebied waar de grote watersnoodramp op 1 februari 1953 plaats vond. In het gemeentehuis van Tholen en in de Sint Jacobskerk te Vlissingen. We brengen dus een tegenbezoek.

Op vrijdag zijn we met met eigen auto’s vertrokken. Samen met José kwam ik in de namiddag aan bij ons gastgezin. Van deze familie spelen zowel de zoon als de moeder mee in het orkest. Het was een reuze leuke ervaring om zomaar in een gewoon Duits gezin te mogen verblijven en kennis te maken met hun leefwijze. Eerlijk gezegd: we hadden niet het gevoel in een vreemd land met vreemde gewoonten te verblijven of waar dingen er anders uitzien. Op de taal na. Ik wist niet dat leven in Duitsland zo “Hollands” was. We bemerkten Europeanen te zijn en voelden ons thuis in het gastvrije gezin.kasselOp zaterdagmorgen werden we als groep uitgenodigd voor een wandeling in het prachtige Auepark. Enkele bij de school en het orkest betrokkenen waren onze gidsen. Zij bleken het park goed te kennen en konden er van alles over vertellen. Indrukwekkend was ook het bloemeneiland: zo mooi aangelegd en ook in het begin van de herfst nog prachtig. Na een lekkere maaltijd, die we op de school kregen aangeboden, vond de repetitie plaats in de gymzaal. We waren onder de indruk van het bijzondere schoolgebouw en van de gemoedelijke sfeer die er heerste, mede door de open dag die er gelijktijdig plaatsvond.

Om 17:00 hadden we een afspraak in “het Augustinum”, een mooi woonoord voor ouderen, waar men over een heuse concertzaal met vleugel beschikt. Het concert dat we daar mochten geven vond plaats onder behoorlijke belangstelling en we bemerkten een grote aandacht voor ons, toch onbekende, koor.kassel2
Hoewel de akoestiek niet optimaal was, is ons optreden goed overgekomen, wat bleek uit het applaus en de positieve reacties die we mochten ontvangen. Hierna zijn we als groep nog heel gezellig uit eten geweest in een sfeervol restaurant.

Op zondagmorgen werden we om 9:30 verwacht in het voormalige stationsgebouw. Wat een vondst om dat een culturele bestemming te geven! Hier zijn we ons gaan voorbereiden op de uitvoering van “1953” voor ieder, die bij de school betrokken is, van jong tot oud en ook andere belangstellenden. Op ons gastadres hadden we de aankondiging in de plaatselijke krant gezien: de hele stad was uitgenodigd. Hoe het ook zij: toen om elf uur het concert aanving was de grote zaal helemaal gevuld!willebrordensemble-017
Voor de uitvoering werd een DVD vertoond met beelden van het Polygoon-journaal van februari 1953, zodat het publiek een uitstekende indruk kreeg, wat de betekenis van de muziek zou zijn, wat er muzikaal uitgebeeld zou worden. Het was geweldig om de jonge mensen onder de bezielende leiding van Johan de Wit te horen musiceren: met enthousiasme en overtuiging en zeer muzikaal. We hebben als koor met plezier onze bijdrage geleverd. Ik heb er erg van genoten.

Na het concert volgde een lunch, aangeboden door één van de klassen (kinderen en hun ouders), die allerlei heerlijke gerechtjes, zoet en hartig, fruit en drankjes hadden verzorgd. Wat leuk om kennis gemaakt te hebben met deze vorm van fondswerving voor nieuwe instrumenten van de betreffende klas. Nu moesten we ons haasten want er was nog een leuke uitstap voor ons bedacht: de waterspelen op de Wilhelmshöhe. We hadden geen idee wat dat kon zijn, maar het was een belevenis. Na een wandeling omhoog op de parkachtige heuvel, kwamen we bij een reusachtige trap. Onderaan verzamelden zich honderden mensen en aan weerszijden opklimmend nog eens honderden.

Toen er een trompetachtig geluid hoorbaar werd begon het spektakel! Helemaal bovenaan werden de sluizen opengezet en begon water te stromen. Het duurde enige tijd voor het vanaf beneden zichtbaar werd, maar uiteindelijk werd het een prachtige waterval. Heel kunstig! Plotseling kwam de massa toen in beweging en ging bergafwaarts, maar nog niet naar huis. Het bleek dat iets lager even later het water bij een kunstig gemaakte waterval aankwam voor een nieuw spektakel. Was dat het? Nog lang niet. Ik ben de tel kwijt geraakt van de waterlopen en watervallen.

Op een gegeven moment was er een soort afgebroken aquaduct, waarvan het water zich van grote hoogte neerstortte. Nog even omlaag naar een vijver. Dat was het… tot er daar een reuze fontein begon te spuiten. Spectaculair!
Dank aan onze gidsen, die ons zoveel plezier hebben bezorgd!kassel3
Nog een paar groepsfoto’s met de fontein op de achtergrond en het was tijd om de auto’s te zoeken en de thuisreis te gaan aanvaarden. Zeer voldaan hebben we afscheid genomen van Kassel. We hebben een prachtig weekend gehad, met ook veel en plezierig onderling contact. Erg leuk om elkaar op deze intensieve wijze nader te hebben leren kennen en te merken dat je een fijne groep vormt, waarin ook onze tijdelijke leden en een aantal partners moeiteloos werden opgenomen.

Elizabeth de Haan-Roelse

Veel plezier op Volkorendag 2017

IMG_238620170604_143142

Op Eerste Pinksterdag 2017 waren we present op Middelburg Volkoren. We zongen met veel plezier een mooi, afwisselend programma op twee wel heel verschillende locaties: de donkere crypte in de Abdij en de zonovergoten sociëteit De Vergenoeging.

Advertentie